Selecteer een pagina

BEHANDELVORMEN

Samen gaan we tijdens de behandeling op zoek naar antwoorden op jouw vragen. Eerst bespreken we wat de oorzaak van jouw klachten kan zijn en wat het doel is van de behandeling. We kijken daarna welke behandelvorm daarbij past.

Naast verschillende gesprekstechnieken, beheers ik ook:

EMDR >>

EFT >>

RET >>

ACT >>

Sociale Activering >>

Persoonsgebonden budget (PGB) >>

 

Ivonne_Claassen

Welke behandelvorm past bij jou?

Samen gaan we tijdens de behandeling op zoek naar antwoorden op jouw vragen. Eerst bespreken we wat de oorzaak van jouw klachten kan zijn en wat het doel is van de behandeling. We kijken daarna welke behandelvorm daarbij past.

“Met de kracht van het brein kun je je eigen psychische gezondheid beïnvloeden.”

Ivonne Claassen

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode om negatieve gebeurtenissen te verwerken.

Tijdens EMDR therapie vertel je over de gebeurtenis. Tegelijkertijd vraag ik je om met je ogen mijn vingers te volgen. Of je luistert naar piepjes via een koptelefoon of voelt het trillen van buzzers in je linker- en rechterhand. Deze prikkels zorgen voor afleiding van je werkgeheugen. Daardoor vervaagt de nare herinnering en verminderen de emoties die hieraan zijn gekoppeld.

Als je slachtoffer bent van een ongeval, seksueel misbruik of geweld, of als ziek wordt of een baan of geliefde verliest, kan het moeilijk zijn om dit op eigen kracht te verwerken. Je kunt dan last krijgen van verschillende klachten: somberheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, nachtmerries, paniekgevoelens, vermijdingsreacties. Met hulp van EMDR, kunnen je klachten verminderen of verdwijnen. EMDR kan ook ondersteunen bij de behandeling van angsten en fobieën, verslavingen, eetstoornissen, depressieve klachten en pijnklachten.

 

EFT

De Emotional Freedom Techniques is een methode om stressgerelateerde klachten te verminderen.

Terwijl je je focust op de negatieve emotie, tap je op een aantal aantal specifieke punten op het lichaam, hierdoor kan de energie weer vrij te stromen en kunnen de negatieve emoties en lichamelijke pijn worden losgelaten.

De EFT techniek kunnen we inzetten bij het behandelen van lichamelijke, psychische en emotionele klachten die worden veroorzaakt door stress. Denk bijvoorbeeld aan angst, dwang en eetproblemen. Ook bij trauma’s en PTSS kan EFT een positieve invloed hebben. 

 

RET

Rationeel-Emotieve Therapie gaat ervan uit dat mensen een groot deel van hun gevoel en gedrag zelf beïnvloeden door middel van gedachten. Door deze gedachten te veranderen, kunnen we ook ons gevoel en gedrag over bepaalde situaties veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het gevoel waardeloos te zijn nadat je bent ontslagen.

Tijdens de RET-therapie help ik je bij het opsporen van negatieve, irrationele gedachten. En leer ik je om deze te vervangen door helpende, rationele gedachten.

 

ACT

Met hulp van Acceptance and Commitment Therapie leer je om jouw klachten te aanvaarden (acceptance) zodat er ruimte ontstaat om aandacht te geven aan dingen die echt belangrijk voor je zijn (commitment).

Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben: pijn, verdriet, somberheid, zelfkritiek, angst of onzekerheid. Het gevecht daartegen kost veel energie en is niet te winnen. Ik geef je handreikingen om uit dit gevecht te stappen.

(ACT) is een vorm van gedragstherapie die geschikt is voor verschillende problemen zoals angst, depressie en rouwproblematiek.

 

Sociale Activering

Hoe vaak nemen we het ons niet voor? Vanaf nu wordt alles anders. Vanaf nu ga ik het anders aanpakken! Helaas blijft het vaak bij die goede voornemens en blijkt het moeilijker dan gedacht om daadwerkelijk die verandering door te voeren in ons leven.

In die gevallen is het goed om iemand aan de zijlijn te hebben. Iemand die je helpt bij het aanpakken van je leven, die je aanmoedigt en stimuleert om die gewenste verandering ook echt door te voeren.
Veranderen is niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Ieder mens heeft de capaciteiten om te veranderen. Soms echter loop je met overtuigingen en gedachten rond die je niet helpen, maar eerder in de weg staan.

Samen met jou ga ik op zoek naar die overtuigingen en gedachten. We stellen ze ter discussie en ik leer je vaardigheden om ze te overwinnen. Deze vaardigheden helpen je om een verandering tot stand te brengen. Want de echte verandering komt uiteindelijk uit jezelf.

Sociale activering kan zich richten op o.a. de volgende onderwerpen:

 • Versterken van je sociale vaardigheden
 • Verhogen van je weerbaarheid richting jezelf en je omgeving
 • Inzicht krijgen in je mogelijkheden
 • Ontwikkelen van je zelfredzaamheid
 • Overwinnen van angsten en/of onzekerheden

 

Persoonsgebonden budget (PGB)

Persoonsgebonden budget (PGB) bied je de mogelijkheid om zorg en begeleiding in te kopen die past bij jouw situatie. Wanneer je recht hebt op PGB dan kan ik wat voor je betekenen. Mijn uitgangspunt binnen de begeleiding is helpen op een manier die bij mij en mijn cliënten past. Belangrijk hierbij vind ik dat je de balans tussen belasting en belastbaarheid behoud. Daarnaast moet de hulp die ik bied toepasbaar zijn in je dagelijkse leven.

Samen brengen we jouw situatie in kaart, kijkend naar je gedrag, je belemmeringen die je daarbij tegen komt en de gevolgen daarvan. Zo wordt een gezamenlijk inzicht gecreëerd in je eigen mogelijkheden. Doelen worden gesteld, zo specifiek en meetbaar als maar mogelijk is. Mijn rol hierbij is het bieden van een luisterend oor en het geven van steun en handreikingen om problemen aan te pakken op een manier die bij jou past.

Ik heb ruime ervaring met het begeleiden van kinderen en volwassenen met o.a.:

 • Stoornis van Asperger
 • Psychosen/schizofrenie
 • Autisme aanverwante stoornis
 • Borderline
 • Dubbele diagnose zoals autisme/ADHD of Gilles de la Tourette
 • Aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit (ADHD)
 • Pervasieve ontwikkelingsstoornis; PDD-NOS
 • Multiplex ontwikkelingsstoornis of Multiplex Development Disorder (M(C)DD)
 • Obsessief compulsief gedrag en repetitieve gedragingen
 • Depressie
 • Oudertraining/begeleiding

 

Wil je meer weten over mijn behandelvormen, neem dan contact met me op.